Mobility wat is het… Informatie over Foamrollers, lacrosse ballen super xoom ball.

In deze tekst zal ik alles wat ik weet en heb ondervonden over mobility met jullie delen.

Myofasciale therapie wordt ook wel triggerpointtherapie genoemd, het is een therapie die ervoor zorgt dat triggerpoints worden verwijderd. Myofasciale therapie? Klinkt misschien wat masochistisch en dat is het ook een klein beetje, een triggerpoint massage met een bal of foamroller voel je echt wel. Maar goed wat bedoelen we nou met myofasciale therapie en triggerpoints? Simpel uitgelegd zijn triggerpoints gewoon knopen en verklevingen in de spieren, myofasciale therapie is het uitoefenen van druk op deze knopen en verklevingen zodat deze weer los komen.

De werking en heb gebruik in het algemeen:

Foam rollen, of een andere vorm van self-myofascial release is noodzakelijk voor elke sporter of atleet. Foam rollen is noodzakelijk omdat het zorgt voor een betere mobiliteit, flexibiliteit en dus uiteindelijk tot een betere lichaamshouding. Dit is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor atleten omdat zij het lichaam extreem belasten.

Een foam roller, lacrosse ball of bijvoorbeeld de super Xoom ball zorgt ervoor dat de knopen en verklevingen in de spieren worden verwijderd, ook wordt de doorbloeding van de spieren verbeterd. Dit heeft als gevolg dat vaste en stijve spieren los zullen komen en de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam een stuk beter zal worden. Hierdoor verklein je de kans op blessures aanzienlijk en zullen je prestaties verbeteren.

Wanneer rollen?

Tijdens de Warming up of bij het opstaan s’ morgens.

Tijdens de training

Tijdens de Cooling down of voor je naar bed gaat.

Bij spierpijn

Mobility Producten:

Laten wij eens bekijken wat de meest voor de hand liggende producten op gebied van mobility zijn, er is namelijk nogal wat keuze als het gaat om zelf massage producten voor sporters en uiteraard ook niet sporters.

Foam Rollers

Lacrosse ballen

Super ball

Foam rollers;

Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hardheden. Om te beginnen is het verstandig om een zachtere foamroller te gebruiken, de eerste keer rollen kan pijnlijk zijn  en om dan meteen te beginnen met een keiharde foam roller is niet aan te raden. In de meeste gyms zul je verschillende hardheden kunnen uit testen en gebruiken. Mocht je een foamroller aan gaan schaffen dan raad ik je aan om altijd minimaal voor een medium hardheid te kiezen, deze kan je namelijk ongeacht je gevorderdheid blijven gebruiken.

De foamroller is ideaal om grotere spiergroepen en bijvoorbeeld de rug los te maken, voor een diepere massage en het weghalen van triggerpoints komen we bij de volgende twee artikelen in mijn sporttas terecht.

Lacrosse ballen:

Let bij het aanschaffen van lacrosse ballen op dat je de goed kwaliteit en hardheid kiest, kies dus niet voor het eerste het beste balletje van 99ct op aliexpres, maar ga voor kwaliteit.

Je kan losse lacrosse balletjes aanschaffen of dubbele, van twee lossen balletjes kan je natuurlijk met tape een dubbele bal maken, maar idealer is het om deze gewoon kant en klaar aan te schaffen. Met een los lacrosse balletjes kun je goed bij de kleinere en oppervlakkigere triggerpoints zoals, bij de achilles pees, schouders, nek en peesplaat op de onderrug. De dubbele bal is bijvoorbeeld ideaal om rondom wervels en gewrichten te gebruiken. Er zijn talloze soorten lacrosse ballen, zo heb je ze egaal, met spikes en met deuken. Ik werk het liefst met de egale versie puur omdat er voor de andere versies geen wetenschappelijk bewijs is dat dit beter werkt.

Super ball:

Voor een massage die de dieper liggende weefsels aanpakt gebruik ik zelf het liefst de Super Xoom ball met een diameter van 8cm. Deze ball is speciaal ontwikkelt om door te dringen in de dieper liggende lagen van de spieren, niet alleen door de grote maar ook door de textuur op de ball zal je gemakkelijk de dieper liggende weefsel bereiken. Deze bal is goed te gebruiken voor bijvoorbeeld de billen, binnenkant van de bovenbenen maar ook zeker voor de schouders, traps en lats.